Hunde med allergi – hvad gør man?

Forbereder dit hjem til en ny hund (Kilde: Petworld.dk)
Dine små venner skal have det godt- hjælp dem derfor af med allergi (Kilde: Petworld-vet.dk)

Allergi er kroppens overdrevne forsvarsreaktion på stoffer – allergener – i omgivelserne eller i føden. I modsætning til mennesker, der typisk har symptomer fra slimhinderne med nysen og kløende, løbende øjne, så  får hunden kløe i huden. Allergi er resultatet af en overdreven reaktion fra immunforsvaret. Reaktionen foregår ukontrollabelt, og derfor opstår der vævsskade på hunden. Hunde får allergi, fordi de normale forsvarsmekanismer imod vævsfremmede elementer reagerer så kraftigt, at hundens eget væv tager skade. Skaderne betyder, at hunden får rødme og kløe. En af grundene til, at inhallationsallergi er så udbredt i dag, er, at vi i langt højere grad end tidligere har husdyr indenfor. Hunde, som sover udendørs i indrettede hundehuse, med isoleret underlag, men med åbent til det fri, har en lavere forekomst af luftbårne allergener.

Hvordan behandler man allergi hos hunde?

Et stof, som fremprovokerer en allergisk, reaktion kaldes et allergen. For at et allergen giver allergi, skal kroppen som regel have mødt det pågældende allergen flere gange tidligere i løbet af livet. Hunden skal så vidt muligt holdes væk fra de ting, der fremkalder den allergiske reaktion.

Ved visse former for allergi, f.eks. allergi overfor husstøvmider, kan man foretage en såkaldt hyposensibilisering, hvor man ved injektion af stigende mængder af allergener kan ændre og evt. fjerne symptomerne på allergien. Medicinsk kan man behandle med immunhæmmende midler som cyclosporin, med antihistaminer og endeligt med binyrebarkhormon. Kosttilskud i form af essentielle fede syrer vil ofte reducere kløen og nedsætte behovet for medicinsk behandling. En diæt uden allergenet vil uden tvivl hjælpe en hund med foderallergi. Men selv hvis allergien er forårsaget af andre allergener, er der adskillige af foderets bestanddele, f.eks. bestemte fedtsyrer, som har vist sig at have en gavnlig virkning på allergiske dyrs sundheds- og hudtilstand

Læs mere om allergi hos hunde her

Læs mere om allergi hos dyr her:

Allergi hos hunde er et almindeligt, men ubehageligt problem

Lad ikke katteallergien plage din kat

Share

1 thought on “Hunde med allergi – hvad gør man?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *